23 juni 2023

Geluidsbeheersing op de werkvloer

Het stil maken van de werkplek

Stel je een industrieel bedrijfspand voor, bruisend van bedrijvigheid en met verschillende werkruimtes. Aan de ene kant bevindt zich een modern kantoor waar werknemers zich geconcentreerd bezighouden met administratieve taken. Aan de andere kant van het pand is er een machinekamer en een slijpkamer, waar het geluidsniveau soms oorverdovend hoog kan zijn. Een uitdagende situatie, want hoe creëren we een omgeving waarin zowel de behoefte aan stilte als de vereiste bedrijfsactiviteiten in harmonie samen kunnen gaan?

Geluidsbeheersing is een essentieel aspect van het creëren van een productieve en gezonde werkomgeving. Overmatige geluid in werkruimtes kan niet alleen de concentratie en productiviteit van werknemers beïnvloeden, maar ook leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs gehoorbeschadiging. Hoe is de wetgeving omtrent geluidsbeheersing en hoe kan je als werkgever aan deze eisen voldoen? Welke oplossingen kunnen worden toegepast om in de industriële sector toch rustige werkplekken te creëren?

Wetgeving

In Nederland is er wetgeving die de veiligheid en het welzijn van werknemers waarborgt, waaronder regels met betrekking tot geluid op de werkvloer. Blootstelling aan overmatig geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging en andere gezondheidsproblemen. Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet moet de werkgever passende maatregelen nemen om het geluidsniveau te beperken. Bijvoorbeeld door het gebruik van geluidsisolerende materialen, het implementeren van geluidsschermen en het bieden van gehoorbescherming. Het is belangrijk om te voldoen aan deze wetgeving om de gezondheid en het welzijn van werknemers te waarborgen.

Akoestisch isoleren

Unisol heeft jarenlange ervaring met het beheersbaar maken van deze geluidsproblematiek. Een effectieve oplossing voor het beheersen van geluidsoverlast in verschillende werkruimtes is het gebruik van akoestische sandwichpanelen. Deze panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te dempen en de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze kunnen worden gebruikt om geluidsdichte kamers te creëren voor machinekamers en slijpkamers. Ook kunnen ze worden ingezet als scheidingswanden tussen verschillende werkgebieden, waardoor geluidsoverdracht wordt verminderd.

Geluiddempende panelen: hoe werkt het??

Een belangrijk onderdeel van geluiddempende panelen is het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt: steenwol. Steenwol wordt geproduceerd door gesmolten vulkanisch gesteente te spinnen en deze vezels samen te persen tot een dichte massa. Geluid dat hiermee in aanraking komt word geabsorbeerd en verzwakt. Naast steenwol maken geluiddempende panelen vaak gebruik van perforaties om geluidsbeheersing te bereiken. Deze perforaties in de buitenplaat van het paneel zijn kleine gaatjes die strategisch worden geplaatst. Het geheim van deze perforaties zit in hoe ze geluidsgolven behandelen. Wanneer geluidsgolven een geluiddempend paneel met perforaties bereiken, treden er twee belangrijke processen op: absorptie en reflectie.

Absorbatie en reflectie: akoestische scheidingswand

De gaatjes fungeren als openingen waardoor geluid de panelen kan binnendringen. Eenmaal binnen in de panelen worden de geluidsgolven geabsorbeerd door het isolatiemateriaal, zoals steenwol. De akoestische energie wordt door frictie van de gaatjes omgezet in warmte energie. Uiteraard gebeurt dit op microscopisch niveau. Dit absorptieproces zorgt ervoor dat het geluidtrillingen worden afgezwakt. Tegelijkertijd wordt een deel van het geluid ook gereflecteerd. De perforaties in de panelen creëren oppervlakken waarop geluidsgolven kunnen botsen en terugkaatsen. Door de structuur en configuratie van de perforaties worden de geluidsgolven verspreid, waardoor ze minder intens en storend worden. Door een combinatie van absorptie en reflectie dragen perforaties in geluiddempende panelen bij aan effectieve geluidsbeheersing. Ze verminderen de geluidsoverdracht, voorkomen echo’s en creëren een omgeving met een betere akoestiek.

Unisol denkt met je mee

Om te voldoen aan de geluidsnormen op de werkvloer en een comfortabele werkomgeving te creëren, is het gebruik van geluiddempende panelen een slimme keuze. Akoestische sandwichpanelen bieden een effectieve oplossing om geluidsoverlast te beheersen en de akoestiek te verbeteren. Of het nu gaat om het bouwen van geluidsdichte kamers voor lawaaierige werkruimtes of het creëren van scheidingswanden tussen verschillende werkgebieden, deze panelen dragen bij aan de productiviteit en het welzijn van werknemers. Bovendien helpen ze bedrijven te voldoen aan de wettelijke vereisten met betrekking tot geluid op de werkvloer. Bij Unisol begrijpen we het belang van een stille en geoptimaliseerde werkomgeving, en we staan klaar om mee te denken over oplossingen die om uw bedrijfsruimte te verbeteren.

Lees meer van onze artikelen

16 augustus 2023

Sandwichpanelen, veelgestelde vragen: Unisol geeft antwoord

Lees meer

26 juli 2023

Het zagen of snijden van Sandwichpanelen bij Unisol

Lees meer

09 mei 2023

Prefab bouwen: Nieuw tijdperk van slim & snel bouwen

Lees meer